SINT ANTHONIS – In het kielzog van het FAST-team dat in de Eredivisie van het vrouwenvolleybal landelijk bekendheid geniet, draagt FAST Academy mee aan het op peil houden van het niveau in de regio oostelijk Noord Brabant en de Kop van Noord-Limburg. De opleiding van regionaal volleybaltalent begint binnenkort aan het vijfde seizoen.

Zoals de pandemie ook andere sporten parten speelde beleefde de volleybalopleiding FAST Academy een moeilijk vierde jaar, waarin de trainers met tussenpozen de wekelijkse trainingen mochten verzorgen. In het vijfde opleidingsjaar, laat FAST Academy die zorgen achter zich, en wordt de blik op de toekomst gericht. Omdat de RTC’s (Regionale Training Centrum) verdwijnen en de volleybalopleidingen steeds meer door private organisaties verzorgd worden, ligt voor FAST Academy een grotere regionale verantwoordelijkheid in het verschiet.

Jaarplan
Bij de Limburgs-Brabantse volleybalopleiding hebben er in de tussentijd enkele wijzigingen plaatsgevonden. Zo wordt voor de volleyballers die de opleiding bij FAST genieten een jaarplan ingevoerd. Het plan is vergelijkbaar met dat van de RTC’s. Het jaarplan is de basis voor het vastliggende trainingsprogramma. Er zijn vastgelegde ijkmomenten waarop de progressie van de jeugdige volleyballers gemeten wordt. Ouders worden in de evaluatie betrokken.

Aanpak
Technisch Manager en een van de initiatiefnemers Jacek Ziemba van FAST Academy draagt zijn kennis en ervaring over op het eredivisieteam. Ziemba, die de sportieve supervisie houdt in de totale volleybalorganisatie geeft het stokje door aan een ander kopstuk op volleybalgebied. Opleidingstrainer Rudi Kun-Kuti is de nieuwe hoofdtrainer bij FAST Academy.
De trainer uit Sint Anthonis praat niet graag over zichzelf. “Het gaat om FAST Academy”, zegt hij, “We willen het opleidingsinstituut voor de regionale jeugd zijn. We richten ons hier primair op de jeugd. Ook de ouders en trainers bij de clubs worden door FAST Academy betrokken bij de opleidingen. Met de ouders bespreken we de evaluaties en de trainers scholen we bij. De clubtrainers zijn ook belangrijk voor de kwaliteit van de volleybalopleiding.”
Kun-Kuti verzorgt de trainingen voor de leeftijdsgroepen tot 15 en tot 17 jaar. Veerle van den Heuvel, die met FAST furore maakt in de Eredivisie, neemt de jeugd tot 13 jaar onder haar hoede.
De nieuwe hoofdtrainer laat weten nog enkele speerpunten te hebben. “FAST Academy gaat voortborduren op de knowhow die mensen uit deze regio hebben. Op veel plaatsen in Nederland wordt de methode die door Adrie Noij ontwikkeld is gebruikt. Waarom zouden wij dat niet doen? Verder streven we er naar een jongensgroep te creëren, om zo ook het mannenvolleybal te kunnen continueren.”

Informatie en aanmelding
Bij FAST Academy kunnen jeugdige volleyballers (jongens en meisjes) werken aan de individuele ontwikkeling. De circa twintig trainingen die van september tot mei verzorgd worden, zijn een aanvulling op de trainingen en wedstrijden die bij de eigen vereniging afgewerkt worden.
Bij FAST Academy wordt gewerkt in de leeftijdsgroepen Onder 13, Onder 15 en Onder 17 jaar. De trainingen van telkens 90 (Onder 13) of 120 (Onder 15 en 17) minuten worden gehouden in de Activiahal in Sint Anthonis. De jongste groep traint op dinsdagmiddag, Onder 15 en Onder 17 op zondagmorgen. Van de leeftijdscategorieën kan afgewezen worden indien de trainers dat op basis van kwaliteiten raadzaam vinden. Dat gebeurt steeds in overleg met speler en ouders.
De kosten bedragen 205 euro (Onder 13) en 285 euro (Onder 15 en 17). Voor informatie over jaarplan, voorwaarden en aanmelding zie www.fastvolleybal.nl/fast-academy.
De trainingen starten op zondag 5 september voor Onder 15 en 17. Onder 13 begint op dinsdag 28 september. Nieuwkomers kunnen drie keer vrijblijvend meetrainen, echter na aanmelding.
FAST Academy kan niet wachten om het nieuwe seizoen te starten. De jaargang 2021-2022 wordt er een waarin jeugdige volleyballers uit de regio goed begeleid kunnen werken aan hun eigen ontwikkeling. Dromen van een mooie volleyballoopbaan beginnen bij FAST Academy, maar de opleiding biedt meer. Kun-Kuti: “We werken hier ook aan de algemene ontwikkeling van de jeugd. Je groeit bij ons ook als mens.”

Reviews
De vijfjarige historie van FAST Academy bracht inmiddels enkele exponenten voort. De huidige FAST-selectie telt twee speelsters die bij de Academy trainden. Libero Yara van de Ven en middenaanvalster Eline Peeters zijn de trainers dankbaar.

Yara van de Ven

“Ik speelde bij Activia en wilde graag extra trainen op goed niveau. Ik was al gewend extra te trainen bij het RTC in Nijmegen, maar dat stopte toen voor mijn leeftijdscategorie. In dat jaar startte FAST ook met de FAST Academy. Ik had hier informatie over gekregen via Activia en via Jacek Ziemba. Het was ook goed te combineren met mijn andere trainingen omdat het op de zondagochtend was.”
(Yara van de Ven)

 

 

 

Eline Peeters

“Je traint met leeftijdsgenoten van andere clubs uit de omgeving die allemaal zeer gemotiveerd zijn om het beste uit jezelf te halen. Daarnaast leer je weer nieuwe vaardigheden als bij je eigen clubtraining. De trainingen zijn opgebouwd om je eigen prestatie te verbeteren.”
(Eline Peeters)