Gennep / Sint Anthonis | Het sporten in de coronatijd wierp in de volleybalorganisatie FAST  de nodige vraagtekens op. Vragen over ethiek, verantwoordelijkheden, mogelijkheden gingen over de tafel alvorens een weoverwogen keuze gemaakt werd. Tegen wil en dank werd op 16 januari de herstart gemaakt, in de sporthal van het Twentse Ootmarsum. Noodgedwongen zonder publiek in de hal, maar op het dit jaar geïntroduceerde livestream was de belangstelling groot.

De wedstrijden van FAST worden goed bekeken op livestream van Volleybal.nl.. (foto Ronald Hoogendoorn)

Livestream uitzendingen werden in het verleden al eens overwogen maar tijdens de gedwongen competitieonderbreking werden spijkers met koppen geslagen. Ook de Eredivisie Volleybal kreeg groenlicht van het kabinet, maar zonder publiek in de hal. Voor het uitzenden van de wedstrijden werden de thuislocaties van de Eredivisieteams uitgerust met vaste camera’s, zendapparatuur en datadragers. Daar zorgden de Nevobo en 360SportsIntelligence voor. De verenigingen zorgen op wedstrijddagen voor de bediening van de apparatuur en het commentaar.

Ook was het onder de aandacht brengen van de service een taak van de Eredivisieclubs. Om livestream te kijken is een account nodig. Na eenmalige aanmelding kunnen volgers de alle wedstrijden live bekijken. Zo zagen fans in Sint Anthonis en Gennep en omgeving hoe FAST honderdtachtig kilometer van huis op livestream debuteerde met een klinkende overwinning in Ootmarsum. Ook de eerste thuiswedstrijd op 31 januari tegen Sliedrecht Sport werd op afstand bekeken.
Uit de kijkcijfers blijkt FAST een blikvanger. Wekelijkse overzichten tonen aan dat de wedstrijden van het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis massaal bekeken worden. Topscore is de thuiswedstrijd tegen landskampioen Sliedrecht Sport met 3100 views en 1900 unieke kijkers. Terwijl heel Nederland gespannen de sneeuw zag neerdwarrelen en het wegennet met de minuut meer zorgen baarde, werden op 7 februari toch 1225 unieke viewers genoteerd en waren er 2000 views.

Met livestream heeft volleybalorganisatie FAST een instrument waarmee het de toch al niet geringe aantrekkingskracht in de regio kan versterken. Volleybal leeft, en livestream maakt het mogelijk de spectaculaire sport te volgen, ook wanneer onder omstandigheden wedstrijdbezoek niet mogelijk is. Nu publiek niet op de tribunes kan plaatsnemen, worden de thuishallen in Sint Anthonis (Activiahal) en Gennep (Pica Mare) toch sfeervol en efficiënt ingericht. De vrije plaatsen worden ingenomen door uitingen namens de sponsors. In de tijd dat ook het bedrijfsleven gebukt gaat onder Corona weet FAST de organisaties die topvolleybal mogelijk maken te bedanken met extra exposure.

Zondagmiddag wordt FAST – Djopzz Regio Zwolle Volleybal rechtstreeks uitgezonden. Kijk vanaf 15.20 uur op livestream van Volleybal.nl. Kijken is gratis, inloggen via een gratis account volstaat om te beamen: FAST, da’s goed bekeken!