UTRECHT / GENNEP – De ene wedstrijd is de andere niet. Flamingo’s Dames, de trotse koploper in de Topdivisie, en een week geleden nog aanstekelijk deelneemster aan de Final Four in Almere heeft dat zaterdagavond ervaren tegen runner up VV Utrecht. Voor het eerst sinds 17 oktober vorig jaar moesten de Roze Vogols meer dan één set aan de tegenstander laten. Met een 3-2 overwinning kwamen de Gennepsen met de schrik vrij.

Na het optreden in het immense centrecourt van Topsportcentrum Almere was de ploeg van trainer Jacek Ziemba aangewezen op een bescheidener podium in een hoekje van sportcentrum Galgenwaard. Daar trof Flamingo’s VV Utrecht, dat niet van plan was een figurantenrol te vertolken.
Toch kwam de thuisploeg aanvankelijk niet in het stuk voor. In een rommelig duel trokken de Roze Vogols de eerste set met 18-25 naar zich toe. Halverwege de tweede set profiteerde Utrecht van de zich opstapelende Gennepse fouten. Bij 10-9 leek Flamingo’s aan te haken maar in een mum van tijd liep Utrecht uit naar 20-14 en een 25-19 setwinst.
Die dreun werkte ook in de derde set door. De thuisploeg liep uit naar 14-9, en dat was het moment waarop de koploopsters zich hervonden. Bij 19-18 vochten de Gennepsen een arbitrale beslissing aan. Een Utrechtse speelster plukte een bal van de grond waarna een succesvolle nieuwe aanval opgezet werd. Alle Gennepse ogen zagen dat de bal de vloer geraakt had. Protesten, een gele (Lynn Blenckers) en een rode kaart (coach Jacek Ziemba) ten spijt bleef de hoofdscheidsrechter bij zijn besluit en bestrafte hij Flamingo’s met een ‘strafpunt’. Desondanks vocht de koploper terug tot 24-24. De adrenaline bleek niet genoeg voor de setwinst die met 26-24 naar Utrecht ging.
Flamingo’s was is de resterende set(s) niet van zins met lege handen huiswaarts te keren. Het team raakte op toeren en toegeschreeuwd door de eigen supporters stoomde het af op een ruime setwinst. Met 13-25 werd de stand op 2-2 gebracht. Ook in de vijfde set gaf Flamingo’s de subtopper uit de Topdivisie geen schijn van kans. Met 6-15 poetsten de Roze Vogols de frustraties uit de tweede en derde set weg.
Trainer Ziemba was na afloop niet verrast door het grillige verloop. “Het moest er een keer van komen. Maar ik vind dat de meiden zich uitstekend hersteld hebben.”
Ook voor captain Steffie Janshen kwam het puntverlies niet als een donderslag bij heldere hemel. “Het gevoel was er nog niet vandaag. Ik dacht dat ik de enige was maar mijn teamgenoten gaven het ritme te missen. Dat komt door het onregelmatige speelschema, de Final Four en het carnaval. Maar ik weet zeker dat we er nu klaar zijn voor de eindsprint.”